Dut Pekmezi
Dut pekmezi
Dut (Morus spp.) meyvesinden elde edilen şıranın konsantre edilmesiyle üretilen dut pekmezi, gerek
içerdiği doğal meyve şekerleri ve gerekse de yüksek mineral içeriği ile değerli bir gıda maddesi olma
özelliği taşımaktadır. Dut pekmezinin özellikle kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor gibi makro
elementler ve bakır, mangan ve çinko gibi mikro elementler bakımından zengin bir içeriğe sahiptir
(Akbulut & Özcan, 2009). Mineraller, kemik gelişimi ve sağlığı, hastalıklara karşı direnç ve normal
vücut fonksiyonları bakımından büyük önem taşımaktadırlar (Campbell, 2001). Özellikle kış aylarında
vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için, dut pekmezi çok iyi bir alternatiftir (Celik &
Bakirci, 2003).
Akbulut, M., & Özcan, M. M. (2009). Comparison of mineral contents of mulberry (Morus spp.) fruits
and their pekmez (boiled mulberry juice) samples. International Journal of Food Sciences and
Nutrition. Retrieved from http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637480701695609
Campbell, J. D. (2001). Lifestyle, minerals and health. Medical Hypotheses, 57(5), 521–31.
http://doi.org/10.1054/mehy.2001.1351
Celik, S., & Bakirci, I. (2003). Some properties of yoghurt produced by adding mulberry pekmez
(concentrated juice). International Journal of Dairy Technology, 56(1), 26–29.
http://doi.org/10.1046/j.1471-0307.2003.00070.x
|
|
|