New Page 1

Harnup Pekmezi

Harnup veya keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) meyvesinin suda bekletilmesi sonucu elde edilen şerbetin konsantre edilmesiyle üretilen harnup pekmezi içerdiği D-pinitol isimli maddeyle dikkat çeken bir gıdadır. Pinitol, insüline benzer etki yapmakta ve kan şekerini düşürücü etki yapmaktadır (Tetik, Turhan, Oziyci, & Karhan, 2011). Ayrıca harnup pekmezi içerdiği Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum gibi mineraller, aspartik asit, glutamik asit, alanin, valin gibi aminoasitler ve fenolik bileşikler bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir (Ayaz et al., 2007). Diğer pekmezlerden farklı olarak, harnup pekmezi önemli oranda (%3) protein içermektedir (Sengül, Fatih Ertugay, Sengül, & Yüksel, 2007) 

AYAZ, F. A., TORUN, H., AYAZ, S., CORREIA, P. J., ALAIZ, M., SANZ, C., … STRNAD, M. (2007). Determination of chemical composition of anatolian carob pod ( ceratonia siliqua l.): sugars, amino and organic acids, minerals and phenolic compounds. Journal of Food Quality, 30(6), 1040–1055. http://doi.org/10.1111/j.1745-4557.2007.00176.x

Sengül, M., Fatih Ertugay, M., Sengül, M., & Yüksel, Y. (2007). Rheological Characteristics of Carob Pekmez. International Journal of Food Properties, 10(1), 39–46. http://doi.org/10.1080/10942910600627996

 Tetik, N., Turhan, I., Oziyci, H. R., & Karhan, M. (2011). Determination of D-pinitol in carob syrup. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62(6), 572–6. http://doi.org/10.3109/09637486.2011.560564

       Dut Pekmezi
       Harnup Pekmezi
       Üzüm Pekmezi
       Tahin
       Basında Pekmez
     
© Copyright Şitoğlu Tüm Hakkı Saklıdır.