Harnup Pekmezi
Harnup veya keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) meyvesinin suda bekletilmesi sonucu
elde edilen şerbetin konsantre edilmesiyle üretilen harnup pekmezi içerdiği D-pinitol
isimli maddeyle dikkat çeken bir gıdadır. Pinitol, insüline benzer etki yapmakta
ve kan şekerini düşürücü etki yapmaktadır (Tetik, Turhan, Oziyci, & Karhan,
2011). Ayrıca harnup pekmezi içerdiği Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum gibi
mineraller, aspartik asit, glutamik asit, alanin, valin gibi aminoasitler ve
fenolik bileşikler bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir (Ayaz et al.,
2007). Diğer pekmezlerden farklı olarak, harnup pekmezi önemli oranda (%3)
protein içermektedir (Sengül, Fatih Ertugay, Sengül, & Yüksel, 2007)
AYAZ, F. A., TORUN, H., AYAZ, S., CORREIA, P. J., ALAIZ, M., SANZ, C., … STRNAD,
M. (2007).
Determination of chemical composition of anatolian carob pod ( ceratonia siliqua
l.): sugars,
amino and organic acids, minerals and phenolic compounds. Journal of Food
Quality, 30(6),
1040–1055. http://doi.org/10.1111/j.1745-4557.2007.00176.x
Sengül, M., Fatih Ertugay, M., Sengül, M., & Yüksel, Y. (2007). Rheological
Characteristics of Carob
Pekmez. International Journal of Food Properties, 10(1), 39–46.
http://doi.org/10.1080/10942910600627996
Tetik, N., Turhan, I., Oziyci, H. R., & Karhan, M. (2011). Determination of D-pinitol
in carob syrup.
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62(6), 572–6.
http://doi.org/10.3109/09637486.2011.560564
|