Tahin
Tahin, susam (Sesamum indicum)
tohumlarının kabuğu soyulduktan sonra kavrularak değirmenlerde öğütülmesi ile
elde edilen ve hiçbir katkı maddesi içermeyen bir gıda maddesidir. Tahin yüksek
protein içeriğinden dolayı (%25) besleyici bir gıda maddesidir. Bunun yanında
tahin yaklaşık %60 oranında doymam yağ asitlerince zengin olan susam yağı
içermektedir (Sawaya, Ayaz, Khalil, & Al-Shalhat, 1985). Tahin, içerdiği oleik
ve linoleik asitten dolayı kalp damar hastalıklarının önlenmesine katkıda
bulunan bir gıda maddesidir ve kolesterol içermez (Namayandeh, Kaseb, & Lesan,
2013). Tahin, kan kolesterol düzeyi üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinen
bitkisel steroller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir (Kamal-Eldin &
Appelqvist, 1994). Ayrıca tahinde bulunan sesamol, sesamolin, sesamin ve
tokoferoller önemli antioksidan bileşiklerdir ve vücudu hastalıklara ve yaşlanma
etkilerine karşı korurlar (Hemalatha, 2004).
*Susama alerjisi olan bireylerin tüketmemesi gerekir.
Hemalatha, S. (2004).
Lignans and tocopherols in Indian sesame cultivars. Journal of the American Oil
Chemists’ Society, 81(5), 467–470. http://doi.org/10.1007/s11746-004-0924-5
Kamal-Eldin, A., & Appelqvist, L. Å. (1994). Variations in the composition of
sterols, tocopherols and lignans in seed oils from fourSesamum species. Journal
of the American Oil Chemists’ Society, 71(2), 149–156.
http://doi.org/10.1007/BF02541549
Namayandeh, S. M., Kaseb, F., & Lesan, S. (2013). Olive and sesame oil effect on
lipid profile in hypercholesterolemic patients, which better? International
Journal of Preventive Medicine, 4(9), 1059–62. Retrieved from http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=3793488&tool=pmcentrez&rendertype=abstract
Sawaya, W. N., Ayaz, M., Khalil, J. K., & Al-Shalhat, A. F. (1985). Chemical
composition and nutritional quality of tehineh (sesame butter). Food Chemistry,
18(1), 35–45. http://doi.org/10.1016/0308-8146(85)90101-3
|
|
|