Üzüm Pekmezi
Üzüm (Vitis vinifera)
meyvelerinden elde edilen şıranın konsantre edilmesiyle üretilen pekmez,
ülkemize has geleneksel bir gıdadır. Üzüm meyvesinin tüketimi ile; kalp damar
hastalıklarından yüksek kolesterole kadar birçok hastalığın ortaya çıkmasının
geciktirildiği bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur (Yang & Xiao, 2013). Üzüm
pekmezi kana hızlı karışan basit karbohidratlar bakımından zengin bir gıda
maddesidir ve enerji ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılar. Meyve
şekerlerlerinin yanında;
Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor ve Demir gibi mineraller ve fenolik
maddelerce de zengin olan pekmez, enerji vermesinin yanında insan sağlığına
olumlu etkileri sebebiyle de değerli bir gıda maddesi olma özelliği taşımaktadır
(Karababa & Develi Isikli, 2005).
*Şeker hastalarının tüketmesi
önerilmez
Karababa,
E., & Develi Isikli, N. (2005). Pekmez: A Traditional Concentrated Fruit Product.
Food Reviews International, 21(4), 357–366. http://doi.org/10.1080/87559120500222714
Yang, J., & Xiao, Y.-Y. (2013). Grape Phytochemicals and Associated Health
Benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Retrieved from
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2012.692408
|