New Page 1

Dut Pekmezi

Dut pekmezi Dut (Morus spp.) meyvesinden elde edilen şıranın konsantre edilmesiyle üretilen dut pekmezi, gerek içerdiği doğal meyve şekerleri ve gerekse de yüksek mineral içeriği ile değerli bir gıda maddesi olma özelliği taşımaktadır. Dut pekmezinin özellikle kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor gibi makro elementler ve bakır, mangan ve çinko gibi mikro elementler bakımından zengin bir içeriğe sahiptir (Akbulut & Özcan, 2009). Mineraller, kemik gelişimi ve sağlığı, hastalıklara karşı direnç ve normal vücut fonksiyonları bakımından büyük önem taşımaktadırlar (Campbell, 2001). Özellikle kış aylarında vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için, dut pekmezi  çok iyi bir alternatiftir (Celik & Bakirci, 2003).

Akbulut, M., & Özcan, M. M. (2009). Comparison of mineral contents of mulberry (Morus spp.) fruits and their pekmez (boiled mulberry juice) samples. International Journal of Food Sciences and Nutrition. Retrieved from http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637480701695609

Campbell, J. D. (2001). Lifestyle, minerals and health. Medical Hypotheses, 57(5), 521–31. http://doi.org/10.1054/mehy.2001.1351

Celik, S., & Bakirci, I. (2003). Some properties of yoghurt produced by adding mulberry pekmez (concentrated juice). International Journal of Dairy Technology, 56(1), 26–29. http://doi.org/10.1046/j.1471-0307.2003.00070.x
       Dut Pekmezi
       Harnup Pekmezi
       Üzüm Pekmezi
       Tahin
     
© Copyright Şitoğlu Tüm Hakkı Saklıdır. Türkçe | English | Français | العربية | русский