New Page 1

Üzüm Pekmezi

Üzüm (Vitis vinifera) meyvelerinden elde edilen şıranın konsantre edilmesiyle üretilen pekmez, ülkemize has geleneksel bir gıdadır. Üzüm meyvesinin tüketimi ile; kalp damar hastalıklarından yüksek kolesterole kadar birçok hastalığın ortaya çıkmasının geciktirildiği bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur (Yang & Xiao, 2013). Üzüm pekmezi kana hızlı karışan basit karbohidratlar bakımından zengin bir gıda maddesidir ve enerji  ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılar. Meyve şekerlerlerinin yanında;

Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor ve Demir gibi mineraller ve fenolik maddelerce de zengin olan pekmez, enerji vermesinin yanında insan sağlığına olumlu etkileri sebebiyle de değerli bir gıda maddesi olma özelliği taşımaktadır (Karababa & Develi Isikli, 2005).

*Şeker hastalarının tüketmesi önerilmez

Karababa, E., & Develi Isikli, N. (2005). Pekmez: A Traditional Concentrated Fruit Product. Food Reviews International, 21(4), 357–366. http://doi.org/10.1080/87559120500222714

Yang, J., & Xiao, Y.-Y. (2013). Grape Phytochemicals and Associated Health Benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Retrieved from http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2012.692408

       Dut Pekmezi
       Harnup Pekmezi
       Üzüm Pekmezi
       Tahin
     
© Copyright Şitoğlu Tüm Hakkı Saklıdır. Türkçe | English | Français | العربية | русский